AKTUELLT 2002-04-23

ELEKTRONISK STRÅLNING ORSAKAR CANCER I SOLARIER -
MEN GÖR DEN DET I MOBILTELEFONSYSTEM?

Den cancertyp som hastigast utvecklar sig i dag är hudcancern (malignt melanom). I dagens Aftonblad (13/4) intervjuas en kvinna som fick hudcancer till följd av att hon har "badat" i solarium. Antalet cancerfall från det fria solbadandet i naturen dominerar annars, men solarieskadorna har ökat.

Chefen för enheten för icke joniserande strålning vid SSI, Anders Glansholm, intervjuas också av tidningen. Han säger bland annat:

"Totalt sett är solariestrålarna till och med starkare och farligare än solstrålarna. Många salongsägare annvänder dessutom fel rör i sina solarier - rör med kortvågig strålning som är särskilt hälsofarlig."

Men varför SSI inte har arbetat fram ett förbud för "värstingrören" (de kan ju ersättas av "snällare"), ja så långt sträckte sig inte Aftonbadets journalistiska funderingar.

Som jag minns solariefrågan, så var det inte så värst mycket tal från SSI:s sidan för något knappt decennium sedan om farorna med strålningen från solarierna - som ju rent tekniskt har sett ungefär likadana i mer än ett decennium. Under förra året var det i vart fall en ordentligt diskussion i media, och den resulterade i ett beslut om att varningsmärkning (jämför med den engelska regeringens beslut att införa varningsmärkning på mobiltelefoner) skulle införas:

 
Krav på varningsskyltar hos solarier

 
Från årsskiftet (2001-2002) ska landets alla solarier vara utrustade med särskilda skyltar som - liksom på tobaksvaror - varnar kunderna för cancer.

Följer inte solarieägarna de nya direktiven har kommunerna rätt att stänga solarierna.

enligt Lars Erik Holm, generaldirektör SSI


Alla solarieägare måste varna sina kunder för att strålningen kan orsaka cancer och försämra immunförsvaret. Dessutom rekommenderas max tio solningar om året. Personer under 18 år, och de med ljus hy avråds helt från att sola, skriver Svenska Dagbladet.

Om inte solarieägarna följer de nya reglerna kan kommunerna stänga solarierna.

 
ENBART VÄRMENS FEL?

Det är förstås mycket intressant, att Anders Glansholm på SSI - som ju kategoriskt och närmast nonchalant har avvisat varje form av skaderesonemang om mobiltelefon och mikrovågsstrålning så klart medger att den kortvågiga strålningen i solarierören kan orsaka cancer. Glansholm påstår heller inte att det primärt är fråga om brännskadeeffekter (termiska effekter) från rören som orsakar cancern, och det är inte fel att anta, att skadliga hudeffekter kan uppstå utan att vare sig sveda, svullnad har uppkommit. Fast gissningsvis så har de som har blivit skadade fått i vart fall rodnad på huden. Men som vi vet: under solandet, och strax därefter har man ofta ingen som helst känsla av skadliga värmeeffekter, effekterna känns många gånger av många timmar efteråt, ibland dagen efter.

 
HUR LÄNGE SKA SSI VÄNTA?

Jag undrar nu: hur många år till ska det ta, innan SSI kräver en varningsmärkning för mobiltelefoner? Och hur många år till ska det ta innan SSI i stället för värmeeffekter från mobiltelefonin helt och hållet tar fasta på de icke termiska effekter som folk klagar på och är oroade över?

Och hur länge ska det dröja innan SSI tar itu med det värstingsfenomen som de sladdlösa kontorstelefonerna utgör, som översköljer arbetarna med elektromagnetiska fält under hela arbetsdagen? Tänker man invänta ett stort antal cancerfall innan de här systemen förbjudes?

Vad tycker ni, kära läsare?

 
Jan Åberg

 

 


Ad delivered by Hi-exchange
Vad tycker du?

  Namn:
  e-mail:

Åter till förstasidan
Välkommen och tyck till i gästboken
© http://www.kvicksilver.org/